PH laksana jelajah di enam negeri sebagai persediaan PRN

Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail

11/12/2022 11:40 PM

ALOR GAJAH, 11 Dis (Bernama) -- Pakatan Harapan (PH) akan melaksanakan program jelajah bermula awal tahun depan sebagai persiapan menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri yang belum membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing.

Ketua Setiausaha PH, Senator Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, berkata ia adalah tugas 'maha mustahak' gabungan itu dalam usaha meyakinkan pengundi di keenam-enam negeri untuk terus menyokong Kerajaan Perpaduan yang dibentuk selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

"Dalam perbincangan dengan Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli beberapa hari lepas, kami bersetuju, selain tugas mengurus kementerian, kita perlu memberi tumpuan kepada persiapan parti dan PH menghadapi  PRN yang tempohnya dalam lingkungan enam bulan dari sekarang.

"Jadi kita kata ini juga adalah tugas maha mustahak yang menjadi sebahagian daripada tanggungjawab kami," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Semarak Azam Baru 2023 "Dari Harapan ke Perpaduan" di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SRJKC) Machap Baru, di sini, hari ini.

Hadir sama Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) merangkap Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu dan Timbalan Menteri Pertahanan, Adly Zahari.

Enam negeri yang belum membubarkan DUN masing-masing ialah Negeri Sembilan, Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Terengganu.

-- BERNAMA